Úterý, 2 prosince, 2025
ČESKÝ PRŮMYSL
  • ÚVOD
  • DOPORUČENÉ KATEGORIE
    • Auto – moto – doprava
    • Chemický průmysl
    • Dřevovýroba a dřevozpracující průmysl
    • Energetický průmysl
    • Energie – suroviny
    • Hutnictví a hutní průmysl
    • Informační systémy – IT
    • IT – telekomunikace
    • Obalová technika
    • Odpad a zpracování
    • Plasty a gumárenský průmysl
    • Gastro – potravinářský průmysl
    • Služby a řemesla
    • Stavební průmysl a materiály
    • Stavebnictví – TZB
    • Strojírenský průmysl
    • Technika – technologie
    • Vodohospodářství
    • Výroba a prodej hospodářské techniky
    • Výroba a prodej instalačního a železářského zboží
    • Výroba a prodej zemědělských komodit a techniky
    • Výroba hraček a ruční zpracování
    • Zajímavosti
    • Zemědělství a zemědělská produkce
    • Zpracovatelský průmysl
  • Doporučené weby
    • Realizace bydlení
    • Realizace dřevostavby
    • Bydlení
No Result
View All Result
  • ÚVOD
  • DOPORUČENÉ KATEGORIE
    • Auto – moto – doprava
    • Chemický průmysl
    • Dřevovýroba a dřevozpracující průmysl
    • Energetický průmysl
    • Energie – suroviny
    • Hutnictví a hutní průmysl
    • Informační systémy – IT
    • IT – telekomunikace
    • Obalová technika
    • Odpad a zpracování
    • Plasty a gumárenský průmysl
    • Gastro – potravinářský průmysl
    • Služby a řemesla
    • Stavební průmysl a materiály
    • Stavebnictví – TZB
    • Strojírenský průmysl
    • Technika – technologie
    • Vodohospodářství
    • Výroba a prodej hospodářské techniky
    • Výroba a prodej instalačního a železářského zboží
    • Výroba a prodej zemědělských komodit a techniky
    • Výroba hraček a ruční zpracování
    • Zajímavosti
    • Zemědělství a zemědělská produkce
    • Zpracovatelský průmysl
  • Doporučené weby
    • Realizace bydlení
    • Realizace dřevostavby
    • Bydlení
No Result
View All Result
ČESKÝ PRŮMYSL
No Result
View All Result
ÚVOD Gastro - potravinářský průmysl

Hygienické normy pro gastronomická zařízení jsou stále omezující

11.8.2017
v Gastro - potravinářský průmysl
1
Hygienické normy pro gastronomická zařízení jsou stále omezující

Legislativa sice nově přinesla značnou úlevu provozovatelům gastronomických zařízení, ale ani dnes se vyhlášky neobejdou bez dodržení konkrétních pravidel. Pomůžeme vám zorientovat se ve spleti předpisů prolínajících se restauračními provozovnami.

 

Co nově nemusí provozovatelé řešit

Nová úprava hygienických norem nevyžaduje dodržení čtyřhodinové lhůty pro výdej teplých nápojů, bezdotykové baterie (jaká úleva pro nové provozovatele, k vzteku pro ty, již si bezdotykové baterie pořídili) a splnění některých stavebních požadavků, jako jsou plocha na jednoho pracovníka, minimální světlá výška pracoviště a minimální množství vzduchu na zaměstnance. Zároveň už se nebude řešit minimální množství vzduchu přiváděného zvenčí, počet toalet na jednoho zaměstnance, striktně oddělené skladování a zpracování jednotlivých druhů surovin i potravin. Majitel zařízení už nemusí kupovat speciální boxy na jídlo a suroviny, stačí mu běžně prodávané gastronádoby.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Strouhanka na kuřecí maso jako klíč k úspěchu v gastro podnikání? Otevřete si vlastní restauraci s vynikajícím smaženým kuřecím

Strouhanka na kuřecí maso jako klíč k úspěchu v gastro podnikání? Otevřete si vlastní restauraci s vynikajícím smaženým kuřecím

před 4 roky
Moderní technologie pro profi kuchyně

Moderní technologie pro profi kuchyně

před 4 roky

Jaké jsou kritické body hygienických norem

Co však stále platí a je kontrolory hygieny kontrolováno, je splnění kritických bodů bezpečnosti potravin. Suroviny musejí mít doložený původ, nesmějí být od zelináře z tržiště nebo od souseda myslivce. Důraz se klade na splnění takzvaných tepelných řetězců. Teplá strava musí zůstat teplá celou dobu, studené jídlo má být stále studené, nezahřívané. A tak se teplé jídlo udržuje na minimální teplotě 65 stupňů, nesmí dostat prudkým zchlazením teplotní šok. Chladírenské zboží a ohřívací soustavy nabízí certifikovaný gastro bazar.

 

Provozovatel si sám určí, kde a jak bude jídlo odděleně skladovat

Není striktně určeno, v jakých nádobách a jaké konkrétní jídlo má být přesně skladováno. Je na samotném provozovateli, kam umístí určitá jídla. Důležité je, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. V jednom místě se bude zpracovávat syrové maso, jinde zelenina, v dalším prostoru se budou vyrábět cukrovinky, pečivo nebo péci koláče. Pokud nemá provozní dostatek místa, po jednotlivých úkonech provede úklid a sanitaci, následně může pokračovat v dalším zpracování jiných surovin.

Tags: bazargastronomienádoba
Další články
Obrubník jako funkční a designové doplnění chodníku

Obrubník jako funkční a designové doplnění chodníku

Svěřte výstavbu showroomu i obchodu specialistům

Svěřte výstavbu showroomu i obchodu specialistům

Comments 1

  1. AnnaS says:
    před 4 roky

    No chápu, že jsou někdy ty hygienické normy až moc přehnané, ale zase na druhou stranu už pomalu mizí takové ty špinavé putiky. Mám ráda v kuchyni čistotu a myslím, že pro naše zdraví je čistota v kuchyni stejně dobrá jako třeba toto https://fitkitchen.cz/ zdravé stravování. Ale chápu, že pro ty provozovatele to není vůbec jednoduché dodržet úplně vše.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

DOPORUČUJEME

Reklamní stojany jako základ úspěšné propagace

Reklamní stojany jako základ úspěšné propagace

1.12.2025
Jaké jsou trendy v povrchových úpravách kovů?

Jaké jsou trendy v povrchových úpravách kovů?

15.11.2025

NEJČTENĚJŠÍ

  • Hliníková střešní krytina na rodinném domě

    Jaké jsou výhody a nevýhody hliníkové střechy aneb vše o plechové krytině

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • K čemu slouží stykače a jaké typy rozeznáváme

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Jak vytápět ekonomicky a ekologicky? Koksem

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Víte, jaké jsou nejčastější poruchy palivového čerpadla?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Jak se provádí oplechování komínu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

KONTAKTY

K-MEDIA
Tel.: +420 731 250 731
Tel.: +420 737 626 919

Email: info@k-media.cz

No Result
View All Result
  • ÚVOD
  • DOPORUČENÉ KATEGORIE
    • Auto – moto – doprava
    • Chemický průmysl
    • Dřevovýroba a dřevozpracující průmysl
    • Energetický průmysl
    • Energie – suroviny
    • Hutnictví a hutní průmysl
    • Informační systémy – IT
    • IT – telekomunikace
    • Obalová technika
    • Odpad a zpracování
    • Plasty a gumárenský průmysl
    • Gastro – potravinářský průmysl
    • Služby a řemesla
    • Stavební průmysl a materiály
    • Stavebnictví – TZB
    • Strojírenský průmysl
    • Technika – technologie
    • Vodohospodářství
    • Výroba a prodej hospodářské techniky
    • Výroba a prodej instalačního a železářského zboží
    • Výroba a prodej zemědělských komodit a techniky
    • Výroba hraček a ruční zpracování
    • Zajímavosti
    • Zemědělství a zemědělská produkce
    • Zpracovatelský průmysl
  • Doporučené weby
    • Realizace bydlení
    • Realizace dřevostavby
    • Bydlení

© 2024 K-MEDIA