full screen background image

Jak zvýšit výkonnost a spokojenost zaměstnanců?

Zajít si na kávu je rozšířený společenský rituál, během kterého jde o dvě věci – vychutnat si dobrý nápoj a zároveň se uvolnit, popovídat, socializovat se … To je velmi důležité nejen ve volných chvílích, ale i v pracovní době. Káva je jeden z nejlepších zaměstnaneckých benefitů. A dobrá káva, ta umí udělat dokonce malý velký zázrak – zaměstnanci se do práce spěchají, aby si dali svou skvělou šálek kávy.

Pokud se někdo na kávičku v práci dívá přes prsty, možná nezná výsledky mnohých průzkumů o zaměstnanecké spokojenosti a loajalitě. Jelikož až 60% zaměstnanců vypije během pracovní doby dva šálky kávy, rozumný zaměstnavatel jim ji zajistí. Malá přestávka na kávu se zaměstnavateli mnohonásobně vyplatí. Krátká pauza vyplněná pitím povzbuzujícího nápoje a přitom i nějakým tím small talk, tedy debatou mezi zaměstnanci, přinese hned několik pozitivních výsledků. Na úrovni pocitů zaměstnanec ví, že se o něj zaměstnavatel stará, že mu záleží na tom, aby se lidé v práci cítili dobře. Mezi doušky se zároveň promluví s kolegy, proberou nejen soukromé, ale i pracovní záležitosti. Mnoho věcí se takto pohne dopředu.

Kromě toho, že si zaměstnanec na chvíli odpočine od práce, jeho kreativita i pozornost budou po vypití kávy ještě výkonnější. Podle času, kdy ji člověk vypije, působí na organismus různě. Ranní podporuje vylučování škodlivých látek z organismu, protože rozšiřuje cévy v ledvinách. Šálek kávy po obědě podporuje trávicí orgány. A káva vypitá kdykoliv povzbuzuje, Odpolední šálek kávy zažene spánek a únavu, což opět může pomoci, pokud někdo pracuje nebo si chce zasportovat. Může se káva pít i večer? „Určitě, pokud potřebujete fungovat a nespat. Večerní šálek káva působí  na mozková centra, aktivuje fantazii a představivost, spojování nápadů a myšlenek.

Kolik lidí, tolik chutí. Při výběru kávy pro zaměstnance je důležité vybrat takovou, která bude chutnat všem.  Jak to vyřešit? „Do kanceláře určitě doporučuji kávovou směs, která je na  přípravu je jednodušší.

Už jsme naznačili, že káva stimuluje organismus a centrální nervovou soustavu, povzbuzuje pracovní výkon, kreativitu a soustředění, ale ještě jsme nezmínili její blahodárný vliv na kondici mozku. Káva obsahuje dva unikátní oleje, kahveol a kafestol. Jsou to silné neurologické látky chránící mozek před oxidačním stresem a poškozením DNA. Aby se však z kávového zrnka opravdu dostaly i do šálku a potom do těla člověka, důležitá je správná příprava kávy. „Je dobré mít kvalitní kávovar, který pomůže z kávových zrn vyextrahovat všechny žádoucí chutě i zdraví prospěšné látky. I čas extrakce je důležitý. Čím je kratší, tím má káva intenzivnější chuť, ale méně kofeinu. Pokud voda protéká přes zrnka v páce kávovaru nebo v kapsli déle, povzbuzujících látek se z nich dostane do šálku více. Neodmyslitelnou součástí kávy jako zaměstnaneckého benefitu by mělo být i mléko a cukr. „Když nějakou kávu ochutnáváte poprvé, mléko a cukr si nedejte, abyste zjistili, jak opravdu chutná. Cukr a mléko umí maskovat chuť kávy, ale zároveň také zakrývat její dobrou chuť.


TAG


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *