full screen background image

Nepodceňujte hygienu ve firmě

Máte účetní firmu, kancelář se zaměstnanci, nebo prodejnu, kavárnu či stánek? Nebo to teprve plánujete? Měli byste vědět, že hygiena v pracovních prostorách se řídí právními předpisy. Požadavky na čistotu jsou v každém podnikání jiné. Je jasné, že tam, kde se připravuje jídlo nebo se servírují nápoje, jsou pravidla složitější a přísnější než v malé kanceláři. V kancelářích firmy nemusí být šatna, stačí vyhrazený prostor pro ukládání civilního oděvu a obuvi, záchod musí být umístěn v docházkové vzdálenosti max. do 120 m, počet záchodů záleží na počtu žen a mužů. Před záchodem se zřizuje záchodová předsíň vybavená umyvadlem s tekoucí vodou.

 

Uklízet se musí všude

Pravidelný úklid probíhá ve všech firemních prostorách. Proto by měla mít uklízečka k dispozici samostatnou místnost na uskladnění všech potřebných pomůcek a čisticích prostředků. Podle typů podlah je vybavena vysavačem a kvalitním smetákem nebo více druhy pomůcek podle typu podlah, nesmí chybět ani malý smetáček s lopatkou na závěrečné uklizení hromádek smetí. Ve větších budovách s více místnostmi využije uklízečka mopy nebo rovnou sety i s vědrem a ždímačem. A pro k uklízení velkých podlahových ploch se hodí uklízecí vozík na kolečkách, kam se dají umístit i čisticí prostředky na podlahy, WC, univerzální čističe, hadry, houbičky atd.

 

Na toaletách musí být především čisto

Záchody jsou také vizitkou firmy a už většinou nejsou místem, kam se člověk bojí a štítí jít. Zvykli jsme si na nové moderní toalety vybavené vším potřebným. Na prvním místě je to dostatek toaletního papíru v zásobníku, WC blok s příjemnou vůní čistící záchod po použití a další osvěžovače vzduchu, kterých jsou na výběr desítky v různých formách. V prostoru u umyvadla nesmí chybět mýdlo a ručník (nejlépe tekuté a ručníky papírové v zásobnících). Jen tak se budou zaměstnanci cítit dobře a své klienty nevyděsíte.

 

Nesmí chybět v kuchyňce

Zaměstnanci mívají ve firmách k dispozici kuchyňku, kde si mohou uvařit kávu, přihřát oběd, uložit do ledničky svačinu. Tam, kde se připravuje jídlo, je třeba věnovat hygieně zvýšenou pozornost. Musí tam být dřez s teplou vodou a vhodné prostředky na umývání nádobí, mikrovlnné trouby, kuchyňské linky. Nezbytné jsou utěrky, ručníky, houbičky na nádobí. A pak ještě zařídit, aby všichni po sobě uklízeli.

 

Pro případ nehody

Ne každý je tak úžasný, že se mu nikdy nic nepřihodí. Většina z nás občas něco upustí, vylije, vysype. Pak se hodí mít u sebe papírové kapesníky, papírové utěrky, houbičku, smetáček a lopatku, abychom mohli katastrofu hned zlikvidovat.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *