full screen background image

Proč se musí prach ve výrobních linkách odsávat?

Prach dokáže komplikovat provoz, přinášet rizika i ohrožovat hygienické standardy. Proto je nutné ho efektivně a co nejdříve dostat z výroby pryč, což umí zajistit filtrační systémy.

 

Pryč s prachem

Nejen v potravinářském průmyslu představuje prach zdroj nečistot a možnost vzniku prostředí, ve kterém se množí bakterie. V mnoha odvětvích je prach také nebezpečným faktorem, protože některé druhy prachu jsou považovány za explozní. Při usazení už jen slabé vrstvy je riziko vytváření explozivního prostředí vysoké, což ohrožuje lidské zdraví i bezpečnost celého provozu. Co nejblíže místu jeho vzniku je tak potřeba prach likvidovat, o což se postará průmyslová vzduchotechnika. S ohledem na zpracovávané suroviny musí splňovat mnoho požadavků a norem. V potravinářství je za rizikový prach považován každý, rizikový je také prach dřevní, papírenský nebo uhelný. Při mnoha technologických procesech vznikají drobné nečistoty, kvalitní odsávání prachu tak provází stroje na mletí, sekání, míchání či broušení. Prach ale vzniká i při přepravě surovin i jejich balení.

 

K potravinám v nerezu

Doma prach jednoduše setřeme prachovkou, v průmyslové výrobě bychom potřebovali na podobný úkon mnoho lidí. Odsávání prachu tak většinou zabezpečuje centrální odsávání, které zajistí likvidaci prachu mnohem rychleji než lidské ruce. Odsátý prach projde filtrací a následně se dodělí od vzduchu. Ten se v zimě vrací zpět do výrobních hal, čímž se šetří náklady na vytápění, v létě je pak odváděn ven. Kvůli snadné údržbě se části odsávacího systému, u kterých může dojít ke styku s potravinami, vyrábí z nerezové oceli.

Filtrační systémy mají své využití nejen v potravinářské výrobě, ale také ve farmaceutickém a chemickém průmyslu, v automotive, slévárnách i brusírnách. Rychlé odsátí prachu a nečistot zajišťuje zdravé a bezpečné prostředí.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *