Potravinářský průmysl je velmi specifickým pracovním odvětvím. Při práci v potravinářském provozu je potřeba používat speciální osobní ochranné pracovní pomůcky, které nejenže zabrání úrazu, ale zároveň zaručí vysokou hygieničnost na pracovišti.
V oborech jako je masný průmysl, pivovarnický, konzervárenský, vinařský, lihovarnický, pekárenský, mlékárenský, cukrovarnický, mrazírenský a řada dalších potravinářských průmyslů je hygiena na prvním místě. Nejen stroje a nástroje procházejí každodenním čištěním. Také sami zaměstnanci musí často vyměnit pracovní oděv i několikrát denně. Co sledovat při výběru vhodných ochranných pracovních pomůcek a oděvů?
Pracovníci potravinářského průmyslu si musí chránit:
- Hlavu – přilby ochrání před padajícími předměty nebo nárazy, síťky a šátky na vlasy zase chrání potraviny před kontaminací
- Nohy – vhodné je použití ochranné obuvi odolné živočišným a rostlinným tukům vybavené protiskluzovou podešví a antibakteriální stélkou – nejčastěji se využívají bílé gumové holínky
- Zrak – ochranné brýle a štíty zabrání zranění při práci s desinfekčními látkami nebo žíravinami
- Dýchací orgány – dech ochrání roušky a respirátory
- Tělo, paže a ruce – zejména při vykosťování a krájení masa nebo při výměně nožů řezacích strojů je dobré se chránit zástěrami odolnými proti proříznutí, pomůckami pro ochranu předloktí a rukavicemi ze síťoviny.
Širokou nabídku pracovních oděvů pro potravinářský průmysl i další pracovní odvětví najdete u prodejce Tomis CZ. Při výběru konkrétního oděvu myslete na ochranu celého těla i na to, jak oděvy chrání samotné výrobky.
Výběr ochranných pracovních oděvů
Před výběrem vhodného pracovního oděvu pro potravinářství je důležité ujasnit si několik zásadních otázek:
1) Jaká úroveň rizika panuje na pracovišti?
Jedná se především o to, jak vysoké je riziko kontaminace výrobků ze strany zaměstnanců. Čím rychleji podléhá výrobek zkáze, tím větší je riziko a musí být dodržena přísnější hygiena. Například saláty patří do nejrizikovější kategorie, střední riziko představuje syrové maso a nízké riziko balené potraviny.
Ve výrobě s nejvyšším rizikem nesmějí mít pracovní oděvy kapsy, aby nedošlo ke vnesení cizího předmětu do výrobků.
2) Jaké normy oděvy splňují?
Aby bylo vyhověno vysokým standardům výroby, je nezbytné využívat pracovní oděvy splňující příslušné normy pro daný druh výroby.
3) Jaké ochranné funkce oděvy mají?
Hlavní funkcí oděvu je zamezit znehodnocení produktu. Přesto ale musí chránit i zaměstnance, především tam, kde se pracuje s ostrými nástroji nebo kde dochází ke kontrole a opravě strojů během výroby.
4) Jaké panuje klima ve výrobě?
Odlišné požadavky na oděv budou panovat v mrazírenských prostorách, kde sáhnete po zateplených oděvech, a jiné v pekárnách, kam se hodí prodyšné a lehké oděvy.
5) Budou si moci pracovníci oděv přizpůsobit?
Každý zaměstnanec je jinak veliký a vyžaduje jinou velikost a úpravu oděvu. Proto je vhodné vybírat například pracovní kalhoty s nastavitelným pasem, s možností zkrácení nohavic nebo montérky s nastavitelnými přezkami. Rovněž rozdělení na pracovní oděvy pro ženy a pracovní oděvy pro muže pomůže práci zpříjemnit.
6) Bude potřeba identifikace zaměstnanců?
V některých výrobních prostorách je potřeba zajistit bezpečnost využitím oděvů s reflexními prvky. K identifikaci se také hodí, když jsou oděvy opatřeny logem firmy a mají poutko na umístění visačky s kartou zaměstnance.
7) Jak vysoké jsou nároky na hygienu?
Často je vhodné, aby byly oděvy provedeny tak, aby šlo snadno identifikovat jejich znečištění, a to jak vizuální, tak mikrobilogické. Proto bývají oděvy v bílé nebo jiné světlé barvě. Naopak tam, kde je znečištění běžné, se volí oděvy tmavších barev.
Tipy na pracovní oděvy pro potravinářský průmysl
Ať už jste zaměstnavatel a hledáte vhodné oděvy pro své zaměstnance nebo jste naopak zaměstnanec a potřebujete pro práci nové a pohodlné oblečení a doplňky, máme pro vás několik tipů.
V pracovních kalhotách do pasu APUS MAN bude práce vždy pohodlná. 100% bavlněný materiál je příjemný na nošení a veliké klínové kapsy umožní bezpečně schovat menší předměty jako klíče nebo mobilní telefon.
Pro dámy i pro pány je určen dlouhý pracovní plášť VERIS. Bílá barva zaručuje dobrou rozpoznatelnost znečištění. Knoflíky i pásek umožňují zapnutí přesně tak, aby byl plášť pohodlný.
Pro provozy, kde hrozí znečištění, je dobrým řešením pracovní laclová pogumovaná zástěra chránící celou přední část těla. Vybrat si lze z bílé nebo černé varianty.
Aby ani vlásek neproklouzl tam, kam nemá, chraňte hlavu jednorázovou pracovní čepicí s kšiltem VAPI PEAK. Netkaný polypropylen chrání potraviny před kontaminací a vlasy před ušpiněním.
Pro bezpečný pohyb po provozovně slouží bílé galoše odolné proti vodě. Galoše se nazouvají přímo na obuv, proto by měly být o jednu až dvě velikosti větší, než je běžná velikost obuvi. Skvělou volbou jsou také bílé zdravotní boty. Zdravotní obuv pečuje o vaše nohy na každém kroku – více o zdravotní obuvi si můžete přečíst v našem článku zde.
Pracovní zástěra BOULOGNE s dlouhým rukávem byla speciálně navržena pro provozy, kde je nutné dbát na zvýšenou hygienu. Je vyrobena z pružné látky Flexothane® Kleen, kterou lze prát až na 95 °C. Při práci oceníte i elastické lemy a doplňující výztuž v oblasti břicha.
V potravinářském průmyslu se osvědčí i jednorázový návlek na paži ALWAR z polyethylenu.
Další užitečné rady a tipy pro výběr ochranných pracovních pomůcek a oděvů najdete na webu Obleče se do práce.