full screen background image

Počet českých minipivovarů roste a bude jich nadále přibývat

V roce 2010 byla v České republice necelá stovka minipivovarů. Dnes je jich více než 400 a nový pivovar se objeví v průměru jednou za týden. V loňském roce jich přibylo 50 a podle Českomoravského svazu minipivovarů bude trend pokračovat i v budoucích letech.

Z celkového výstavu piva na českém trhu zabírají zhruba dvě procenta, ovšem poptávka strmě stoupá. Podle svazu by provozovatelům minipivovarů prospělo, kdyby se výrazně zjednodušila administrativa. Mnozí hodnotí podnikání jako příliš komplikované především kvůli nutnosti každoročního prokazování ekonomické stability firmy a nemožnosti platby spotřební daně formou měsíčního paušálu.

Výroba piva podléhá trendům a aktuálně pivovarské varny experimentují se svrchně kvašenými pivy. Populární jsou především typy American Pale Ale a Indian Pale Ale. Horkou novinku představují chuťově netradiční sour beer – kyselá piva.

Některé pivovary zase vyměnily pivní tanky za sudy po jiných alkoholických nápojích a nechávají pivo vyzrát např. po koňaku.

Poptávka po pivu z některých minipivovarů je natolik velká, že firmy přesáhnou limit deseti tisíc hektolitrů, čímž se z nich stávají regulérní pivovary. V roce 2017 to byl například pivovar Koníček ve Vojkovicích, který pravděpodobně zažije strmý růst i v dalších letech.

V loňském roce minipivovary přivedly do státní kasy téměř 58 milionů korun a stoupa i průměrná spotřeba na hlavu, která předloni stagnovala na 143 litrech. Z celkového množství vyrobeného piva se do zahraničí exportuje meziročně o 4,5 procenta více.

Poměrně populární začíná být také výroba cideru, ačkoliv není u milovníků alkoholických nápojů taková poptávka jako po pivu. Mnohé minipivovary však do svého výrobního programu zařadily také tento nápoj a jejich zákazníci si rozhodně nestěžují.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *