full screen background image

Co je třeba vědět, když si chcete začít provozovat vlastní restauraci?

Mít vlastní kavárnu, vinárnu, cukrárnu či pivnici je jistě snem mnoha lidí. Ať už kvůli jejich lásce ke gastronomii, práci s lidmi či vidině finanční zajištěnosti. Důvodů může být spousta. A spousta je i lidí, kterým se jejich sen nepodaří splnit.

Co vše je potřeba mít na paměti a zajistit, abyste se zařadili k těm úspěšným? Malou nápovědu vám poskytne náš dnešní článek.

 

Veškeré dokumenty, listiny a povolení

Ať už plánujete otevřít bar, pivnici, kavárnu či menší restauraci, musíte mít povolení. Jako ostatně ke všemu. Počítejte tedy s návštěvou živnostenského úřadu. Legislativa určuje, že získání možnosti provozovat hostinskou činnost je podmíněno odbornou způsobilostí v oboru. Znamená to, že musíte mít vzdělání – minimálně výuční list v oboru či rekvalifikační kurz.

 

Finanční zajištění

Tento bod bývá častým úskalím, které brání mnoha nadšencům, rozjet svůj vlastní podnik. Je třeba si nejprve vše propočítat. K základnímu kapitálu přičtěte i finance na první měsíce, než budete moci část nákladů hradit z výdělků vašeho podniku. Finanční náročnost se odvíjí z velké míry od lokality, kterou máte pro svůj podnik vytipovanou. Je třeba, aby prostor byl atraktivní a na frekventovaném místě – prostory jsou zásadním faktorem, který ovlivní váš budoucí úspěch. Čím je lokalita atraktivnější, tím je rozjetí vlastního podniku finančně náročnější, ale současně i potenciál výnosnosti reálnější.

Plánování podniku na nějakém odlehlém či méně atraktivním místě může být lákavé, vzhledem k nižší „pořizovací ceně“, ovšem návratnost investice na sebe možná nechá čekat. A pokud se vám lokalitu nepodaří vykompenzovat promyšlenou marketingovou strategií, zvyšuje se možnost, že po vyčerpání připraveného kapitálu již nebudete mít prostředky, podnik dále provozovat a vytoužených obratů se možná nedočkáte.

 

Vybavení a zařízení podniku

Na čem se také nevyplatí šetřit, je vybavení zázemí. Úspěchy některých podniků stojí na kvalitním vybavení a přístrojích. V kombinaci s vynikajícími surovinami, tvoří ducha podniku, který vám může pomoci vytvořit vracející se hosty. Nepodceňte výběr odpovídajícího gastro vybavení do kuchyně a za bar, i pořízení výčepního zařízení, či speciálních barových lednic.

Je dobré, když zjistíte i situaci vašich přímých konkurentů – jen tak se jim můžete konkurovat. Je dobré vědět, co vaši potenciální zákazníci vyžadují, co uvítají a čím je můžete příjemně překvapit. Pokud nabídnete něco navíc a odlišíte se, máte šanci, že i ti, kteří již mají svůj oblíbený podnik, zavítají k vám.

Pomoci může tematicky zaměřený bar, kde jeho hlavní myšlenku sladíte s designem celého interiéru. Důkladně tak promyslete, v jakém stylu jej zařídíte. To ale zdaleka není vše. Potřebovat budete i

 

Služby

Dalším momentem, kterým si zajistíte, aby se k vám hosté vraceli, je úroveň služeb a přistup k zákazníkům. Personál je jeden z prvních faktorů, který ovlivní atmosféru podniku a to, jak se host cítí. Znáte to – první dojem o člověku, si utvoříte během pěti vteřin. U podniku to platí rovněž.  V závěsu jsou také samozřejmě vhodně zvolené ceny.

Přejeme hodně štěstí.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *