full screen background image

Jak správně skladovat potraviny v provozovnách?

Na gastronomické provozovny je kladen stále větší tlak nejen ze strany hygieny a úřadů, ale i z řad samotných návštěvníků a spotřebitelů. Pokud tedy patříte mezi majitele nebo provozovatele restaurace, bistra nebo hospůdky, měli byste věnovat skladování potravin maximální pozornost. A to samé platí i pro nápoje, například točené pivo. Špatnou kvalitu piva vlivem nesprávného skladování vám neodpustí žádný host.

 

Důraz na správné skladování

Vše, co zákazníkům nabízíte, vybíráte v té nejlepší kvalitě? Nezničte kvalitu nesprávným skladováním. Dbejte na doporučení výrobců a hlavně, zajistěte si potřebnou techniku na uchovávání čerstvosti a nezávadnosti potravin i nápojů. Největší pozornost samozřejmě potřebuje maso, masné výrobky, mléko a výrobky z něj, ale také ovoce a zelenina. Případně ovocné šťávy a také pivo. Neskladujte nic, co se vám nezdá pohledem nebo vůní a také nic, co jste koupili například s poškozeným obalem.

 

Pozor na hygienická pravidla

Je potřeba vždy oddělit potraviny, které k sobě nepatří. V souladu s hygienickými pravidly by měla mít každá provozovna sklad na suché potraviny, dále chladný sklad, chladící a mrazící sklad.

V suchém skladu uložíte suroviny typu rýže, těstoviny, luštěniny, mouka, káva, koření atd. Je to místo s teplotou do 20 stupňů a s nízkou vlhkostí. Do chladného skladu, který by se měl pohybovat cca kolem 12 stupňů pak ukládáte například ovoce, zeleninu, brambory a nápoje – pivo však pouze lahvové, točené má svá vlastní pravidla.

Pro chlazení jsou ideální chladící boxy, kde v teplotě od 0 do 7 °C uskladníte například mléko a mléčné výrobky, zákusky a dorty, vejce, chlazené čerstvé maso, uzeniny. Do mrazících boxů, které se pohybují až do teplot kolem – 20 °C pak uložte vše mražené – ryby, maso, polotovary, zmrzlinu nebo mraženou zeleninu či houby. Chladící box (případně mrazící box) by měl být základem každé provozovny.

 

Ideální pomocník je PUR box

Chladící PUR boxy k uchování potravin v restauracích a prodejnách je třeba udržovat v čistotě. Vybírejte proto kvalitně a investujte spíše do boxů z PUR panelů místo plastu. Ty jsou odolnější vůči škůdcům, plísním, bakteriím a houbám.

Rozmražené potraviny už nikdy nezamrazujte. Kvalitně je zabalte, uzavírejte neprodyšně obaly, u mražených výrobků dbejte extra na to, aby potraviny nebyly odkryté a nedošlo k nehygienické manipulaci. Ideální je také potraviny popisovat a mít je označené datem.

 

Skladování točeného piva

Specifická pravidla pro skladování má točené pivo. Chlazení na pivo je alfou a omegou restauračních provozoven a hospůdek. V případě, že si vaši hosté potrpí na dobré, kvalitně načepované pivo, chladící box na tankové a sudové pivo bude investice, která vás také nemine. A která se vám vrátí v podobě spokojených štamgastů.

Vybavte svou prodejnu nebo provozovnu kvalitním chladícím a mrazícím zařízením, aby vaše potraviny nepodlehly zkáze a vaši hosté si od vás vždy odnesli jen kvalitní gastronomické zážitky.

Dnes je možné nechat si chladící boxy i chladící zařízení na pivo nechat postavit na míru, nejen tomu, co skladujete, ale také možnostem vašich prostor. Odborný personál firem vám vše ukáže, smontuje, vysvětlí a vaše suroviny a potraviny budou už jen čerstvé a chutné. A vy, co potřebujete uskladnit například čerstvé řezané květiny, pro vás to samozřejmě platí také. I čerstvé květy potřebují kvalitní chlazení pro krásu a čerstvost.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *